fbpx

IVECO dan Nikola bekerjasama untuk kilang pengeluaran trak berat elektrik

nikola tre bev

IVECO dan Nikola Corporation memasuki lembaran baharu dalam pengangkutan lestari apabila kedua-dua syarikat bekerjasama dalam pengeluaran trak berat berkuasa elektrik.

Kilang pengeluaran di Ulm, Jerman didedahkan kepada awam baru-baru ini, dan ia akan memasang Nikola Tre iaitu sebuah trak EV.

Pengeluaran dijangka bermula akhir tahun ini. Kemudian trak Nikola Tre yang pertama akan diserahkan kepada pelanggan di Amerika Syarikat (AS) pada 2022.

Selain dari pengeluaran model Battery-Electric Vehicle (BEV), evolusi seterusnya untuk platform ini adalah versi Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV) untuk trak Nikola Tre. Model ini akan memasuki fasa pengeluaran menjelang hujung 2023.

Kilang Ulm itu mempunyai keluasan 50,000 meter persegi dengan separuh darinya adalah bertutup. Ia menampilkan proses pemasangan akhir yang direka khas untuk kenderaan berkuasa elektrik.

Proses pengeluaran trak elektrik ini juga melibatkan 160 pembekal dari mula hingga akhir, dan kilang ini akan mempunyai kapasiti 1,000 unit setahun untuk setiap syif dengan kapasiti akan ditingkatkan pada tahun berikutnya.

Kilang ini juga dikatakan akan beroperasi berpandukan program World Class Manufacturing dengan matlamat sifar buangan, sifar kemalangan, sifar kegagalan dan sifar stok. Ini diperkukuhkan dengan pengenalan pengurusan kilang digital sepenuhnya yang memastikan setiap komponen mudah dikesan, tanpa sebarang penggunaan kertas.

Nikola Tre direka untuk menepati ciri trak yang selamat, tahan lasak, mempunyai prestasi yang baik dan pada masa sama sifar emisi (pelepasan).

Ia diasaskan dari platform IVECO S-WAY dengan gandar elektrik yang direka bersama dan dihasilkan oleh FPT Industrial, menampilkan teknologi elektrik dan sel bahan api dari Nikola, dan komponen utama dari Bosch.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved