MCE raih kontrak RM54.28 juta bekal komponen audio & ADAS untuk Perodua
MCE Holding Berhad (MCE) meraih kontrak bernilai RM54.28 juta daripada Perodua untuk tempoh 40 bulan.
Sepanjang tempoh tersebut, MCE akan membekalkan pelbagai komponen elektronik dan mekatronik automotif untuk kenderaan berenjin pembakaran dalaman (ICE) termasuklah:
- sistem paparan audio
- kamera undur
- komponen berkaitan sistem ADAS
Projek ini menjadi tugasan pertama MCE untuk kenderaan ICE, selepas sebelum ini terlibat dengan sistem infohibur untuk EV.
Perkukuh usaha lokalisasi
Menurut Datuk Wira Dr. Goh Kar Chun, Pengarah Urusan Kumpulan MCE berkata, “Hubungan jangka panjang kami dengan Perodua membuka peluang untuk MCE berkembang bersama mereka.
“Ini membolehkan kami mengambil projek yang lebih kompleks, membina keupayaan reka bentuk dan pembuatan serta bergerak lebih jauh dalam rantaian nilai automotif.
“Kami komited bekerjasama rapat dengan Perodua bagi memperkukuh usaha lokalisasi komponen elektronik automotif, menyokong aspirasi kerajaan untuk membina ekosistem lebih kompetitif dan menjadikan Malaysia hab serantau bagi kenderaan generasi baharu.”
Pengeluaran bermula 2027
Kontrak berkenaan dianugerahkan kepada anak syarikat milik penuh MCE, Multi-Code Electronics Industries (M) Bhd.
Pengeluaran dijadualkan bermula pada suku keempat tahun kewangan berakhir 31 Julai 2027.
Operasi pengeluaran akan dijalankan di fasiliti baharu kumpulan, MCE Auto Hub di Serendah, Selangor dengan jumlah pelaburan dianggarkan RM4.95 juta.
Seorang yang minat memandu kereta manual, namun lebih gemar memilih skuter automatik. Faktor usia, mungkin.

