fbpx

Motosikal 150 cc ke atas wajib ada ABS mulai tahun depan

yamaha y16zr 2024 11

Bermula 1 Januari 2025, semua motosikal baharu berkapasiti 150 cc dan ke atas perlu dilengkapi dengan sistem brek anti kunci (ABS), lapor Bernama.

Menurut Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kabinet Malaysia Mengenai Keselamatan Jalan Raya dan Kesesakan Lalu Lintas berkata ABS boleh mengurangkan kematian dalam kalangan penunggang motosikal sebanyak 31 peratus semasa kemalangan berdasarkan kepada laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

“Saya yakin inisiatif ini akan mengurangkan kematian pengguna jalan raya di Malaysia dan memberi inspirasi kepada negara ASEAN lain untuk melaksanakan langkah yang sama, menjadikan motosikal lebih selamat di seluruh rantau ini,” katanya ketika menyampaikan ucapan pada Persidangan Keselamatan Jalan Raya Asia (CARS).

Turut hadir Menteri Pengangkutan Anthony Loke dan Menteri Sumber Manusia Steven Sim Chee Keong.

Ahmad Zahid turut mencadangkan supaya sistem penarafan Program Penilaian Motosikal Malaysia (MyMAP) dapat diperluaskan ke luar Malaysia untuk meningkatkan keselamatan motosikal di seluruh benua.

“Dengan ini kita boleh tahu motosikal dari syarikat mana yang lebih selamat dan mana yang sebaliknya,” katanya.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved