fbpx

Land Rover hidupkan kembali generasi Defender klasik, enjin V8 405 hp, 515 Nm

Land Rover Defender V8 Restomod 06

Disebabkan sukar untuk memenuhi keperluan undang-undang keselamatan dan emisi, Jaguar Land Rover membuat keputusan untuk menghentikan terus produksi Defender klasik pada tahun 2016.

Kehadiran model Defender generasi baharu pada tahun 2019 membawakan perubahan yang cukup besar, di mana ia kini menggunakan casis monocoque aluminium berbanding binaan body-on-frame pada model terdahulu.

Perubahan teknologi yang dibawakan itu tidak bermakna Land Rover akan terus mengenepikan generasi Defender klasik.

Menerusi divisyen Works Bespoke, Land Rover mengumumkan projek kemunculan semula SUV off-road klasik yang lengkap dengan penawaran enjin bentangan V8.

Ia bukanlah model yang dipasang serba baharu, sebaliknya ia merupakan projek restomod berdasarkan model penderma tahun 2012-2016 dan boleh didapati dalam versi jarak roda pendek 90 atau 110 yang lebih praktikal.

Enjin V8 yang dimaksudkan itu mampu menghasilkan kuasa setinggi 405 hp dan 515 Nm yang dipadankan dengan transmisi automatik ZF lapan kelajuan.

Aspek gantungan dinaiktaraf dengan penggunaan peredam Bilstein, spring Eibach serta bar anti-oleng, sementara sistem brek pula menggunakan angkup empat omboh Alcon dengan rotor bersaiz 335 mm di depan diikuti rotor 300 mm di belakang.

Untuk ruang kabin, Land Rover masih lagi mengekalkan susun atur papan pemuka yang olskool, namun dengan penambahan skrin sentuh sekecil 3.5 inci yang lengkap dengan navigasi satelit dan radio digital.

Selain itu, terdapat tempat duduk hadapan Recaro, serta pilihan kemasan kulit dengan lima warna tona tunggal atau lapan kemasan warna dual tona.

Land Rover turut menawarkan pakej penyesuaian bermula dengan pemasangan khemah bumbung dan tangga sehinggalah kepada ubahsuai menjadi sebuah kenderaan pekhemah.

Harga untuk sebuah model Land Rover Defender 90 bermula dari £190,000 (RM1.08 juta) sementara versi lima tempat duduk 110 pula bermula dari £199,000 (RM1.13 juta).

Terdapat varian 110 dengan tujuh tempat duduk tersedia, di mana anda perlu membayar wang sebanyak £204,000 (RM1.16 juta).

Jika kos yang dinyatakan itu terlalu mahal, terdapat alternatif yang lebih murah.

Di UK, anda boleh mendapatkan SUV off-road Ineos Grenadier yang diinspirasikan daripada Land Rover Defender, dengan harga jualan bermula dari £65,015 (RM398,875).

Ia dikuasakan oleh enjin enam silinder sebaris 3.0 liter dengan output 282 hp/450 Nm untuk versi petrol, atau 245 hp/550 Nm untuk versi diesel, dipadankan dengan transmisi automatik ZF lapan-kelajuan.

 

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved