fbpx

Ferrari lanjut tempoh waranti bateri PHEV sehingga 16 tahun

Ferrari-PHEV-701-11

Kereta dengan sistem plug-in hybrid (PHEV) mampu menawarkan manfaat yang tersendiri untuk pembeli yang masih keberatan untuk membeli EV, namun antara mimpi ngeri yang masih lagi membelenggu sesetengah pengguna ialah kos penggantian bateri yang agak mahal.

Terutama apabila mereka memilih untuk mendapatkan model berprestasi tinggi seperti supercar Ferrari dan Lamborghini.

Untuk para pemilik Ferrari, jenama Prancing Horse itu kini menyediakan dua pelan lanjutan jaminan bagi model-model PHEV seperti SF90 Stradale, SF90 Spider, SF90 XX Stradale, SF90 XX Spider, 296 GTB dan 296 GTS.

 

 

Dua pelan yang dimaksudkan itu ialah Warranty Extension Hybrid dan Power Hybrid yang disasarkan untuk pemilik Ferrari yang mahu mengekalkan prestasi dan kecemerlangan kereta sports hibrid mereka dari semasa ke semasa.

Pelan Warranty Extension Hybrid menawarkan tempoh jaminan sehingga tahun kelapan pemilikan di mana bateri bervoltan tinggi akan digantikan tanpa tambahan kos.

Sementara pelan Power Hybrid pula merupakan pelan jangka panjang yang merangkumi kesemua komponen utama termasuklah sistem hibrid bermula dari tahun kelapan hingga tahun keenam belas.

Ini bermakna, sekiranya pek bateri PHEV tersebut berdepan masalah pada tahun ke-16, ia juga akan digantikan secara percuma.

 

Menariknya, pada masa depan para pemilik supercar PHEV Ferrari mungkin akan dapat menikmati teknologi bateri yang jauh lebih canggih dan maju.

Menurut Ferrari, bateri bervoltan tinggi yang bermasalah itu akan digantikan dengan komponen baharu yang lebih canggih dan menjanjikan prestasi yang sama seperti bateri asal, atau mungkin lebih daripada itu.

Pelan jangka panjang ini juga boleh dipindah hak kepada mana-mana pemilik yang membeli supercar ini selepas pemilik asal menjualnya.

Ferrari juga menjelaskan pelan baharu yang ditawarkan ini juga turut tersedia untuk mana-mana supercar yang tidak lagi tertakluk di bawah jaminan pengeluar yang asal, namun ia memerlukan pemeriksaan teknikal yang menyeluruh.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved