fbpx

Lamborghini dedah enjin V8 turbo berkembar, jana 789 hp untuk pengganti Huracan V10

new-lamborghini-v-8 2

Bulan lepas, Lamborghini telah mengumumkan kehadiran model supercar baharu bagi menggantikan Huracan V10 yang akan ditamatkan produksinya kelak.

Buat masa ini, tiada sebarang perincian berkenaan model baharu yang diberikan kod nama ‘634’ itu.

 

 

Namun, apa yang pasti Lamborghini bakal menawarkan supercar pengganti Huracan itu dengan nadi serba baharu – enjin bentangan V8 turbo berkembar.

Nadi baharu itu merupakan sebuah enjin V8 flat-plane – pertama untuk sebuah Lamborghini – dalam konfigurasi “hot-vee” di mana unit pengecas turbo diposisikan antara bank silinder.

 

 

 

Nadi baharu bentangan V8 itu bersesaran 4.0 liter dengan output maksimum sekitar 789 hp @ 9,000-9,750 rpm, dan daya kilas 729 Nm @ 4,000-7,000 rpm.

Ia juga mempunyai garis merah putaran enjin setinggi 10,000 rpm!

 

 

Untuk membolehkan enjin beroperasi pada rpm yang tinggi, para jurutera Lamborghini menghasilkan beberapa komponen istimewa yang ringan, seperti rod penyambung titanium, serta sistem valvetrain ‘finger follower‘ yang biasanya digunakan dalam enjin perlumbaan.

Enjin baharu ini akan digandingkan dengan motor elektrik axial-flux berkuasa 147 hp dan 300 Nm, transmisi klac berkembar lapan nisbah kelajuan, serta dua lagi motor elektrik tambahan yang mungkin akan diletakkan pada gandar hadapan – sama macam Revuelto.

 

 

Menurut laporan, supercar hibrid Lamborghini 634 akan dilancarkan secara rasmi pada tahun ini, di mana lebih banyak info dan perincian bakal diketahui kelak.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved