fbpx

Subaru tamatkan program CKD di Asia Tenggara, jual unit CBU Jepun 2025

TCSAT-launch-5-1200×800

Subaru Corporation dan Tan Chong International Limited (TCIL) dalam satu kenyataan bersama mengumumkan penamatan operasi pemasangan kenderaan complete knock down (CKD) di Asia Tenggara.

Menurut kenyataan tersebut, kedua-dua pihak percaya model perniagaan CKD yang diamalkan pada masa ini tidak lagi mampan untuk tempoh jangka masa panjang.

“Bermula tahun depan, pasaran CKD di Thailand, Vietnam, Malaysia dan Kemboja akan berubah kepada model complete build up (CBU) yang diimport sepenuhnya dari Jepun.”

 

 

Di Malaysia, Subaru menerusi Tan Chong Motor Assemblies (TCMA) memasang model generasi kedua Subaru XV untuk pasaran domestik dan eksport di kilang Segambut.

Model generasi keempat Subaru Forester sebelum ini turut dipasang di fasiliti tersebut, sebelum operasinya dipindahkan ke kilang pemasangan di Thailand.

TCIL dan Subaru Corporation percaya keputusan strategik ini akan memastikan kejayaan yang berterusan Subaru di dalam pasaran yang dinamik, selain komited dalam menawarkan nilai yang luar biasa kepada pelanggan, rakan kongsi serta pihak berkepentingan.

 

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved