fbpx

Lancia umum kemunculan semula dalam sukan rali, dedah jentera Ypsilon Rally 4 HF

Engear LANCIA YPSILON RALLY 4 HF (7)

Suatu ketika dahulu, nama Lancia gah di persada rali selain daripada jenama yang terkemuka seperti Audi, Ford, Peugeot dan Renault.

Lancia juga pernah berada di ambang kepupusan sejak generasi ketiga Ypsilon dilancarkan, di mana ia kekal menjadi satu-satunya model yang masih dijual di pasaran tunggal, Itali yang juga merupakan negara asal jenama itu.

Kini, di bawah naungan Stellantis, Lancia dilapor mahu mengembalikan semula era kegemilangan mereka dengan menyertai acara perlumbaan rali aras mula Rally 4.

 

 

Masalahnya, Lancia (pada ketika ini) tidak mempunyai model berenjin pembakaran dalaman, memandangkan jenama itu baru sahaja melancarkan generasi keempat Ypsilon yang merupakan sebuah hatchback berkuasa elektrik (EV) sepenuh masa.

Jadi, Lancia membuat keputusan untuk memperkenalkan Lancia Ypsilon Rally 4 HF, secara asasnya sebuah Ypsilon generasi keempat yang dipadankan dengan enjin tiga silinder sebaris 1.2 liter turbo berkuasa 212 hp.

Kuasa itu disalurkan kepada roda hadapan menerusi kotak gear mekanikal lima nisbah kelajuan, dibantu dengan komponen pembeza gelincir terhad (LSD) mekanikal.

 

 

Rupa luaran Ypsilon Rally 4 HF ini  juga sememangnya mengingatkan kita kepada liveri ikonik yang pernah menghiasi mana-mana jentera Lancia suatu ketika dahulu.

Apa yang pasti, jentera ini dibangunkan untuk memenuhi peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan untuk kategori Rally4 FIA.

 

 

Namun untuk golongan kebanyakan, mereka boleh mendapatkan Lancia Ypsilon HF, sebuah EV berkuasa 240 hp dan mampu memecut sepantas 5.8 saat dari 0-100 km/j.

Selain talaan motor elektrik yang lebih berkuasa, Ypsilon HF juga menampilkan tetapan suspensi yang lebih rendah, jarak trek yang lebih lebar, dan penampilan agresif yang diinspirasikan daripada jentera rali ikonik jenama itu.

 

 

Pengenalan model Ypsilon HF ini turut menandakan kemunculan semula logo varian prestasi tinggi HF (High Fidelity) yang sebelum ini digunakan pada model seperti Delta HF dan Stratos HF.

Logo HF pada asalnya diperkenalkan pada acara Geneva Motor Show 1960, di mana pada ketika itu ia digunakan untuk sebuah kelab eksklusif bagi pelanggan jenama yang paling setia dan dikhususkan untuk mereka yang memiliki sekurang-kurangnya enam buah kereta baharu Lancia.

Ikon gajah merah telah dipilih sebagai satu azimat bertuah yang melambangkan prestasi dan keseronokan pemanduan.

 

Lancia Ypsilon Rally 4 HF


Lancia Ypsilon HF EV

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved