fbpx

Malaysia Autoshow 2024: EV Citroen Ami Buggy paling mencuri tumpuan di reruai Stellantis

STELLANTIS

Bertempat di Malaysia Autoshow 2024, Stellantis Malaysia mempamerkan beberapa kenderaan yang menarik di bawah portfolio Peugeot, Citroen dan juga Leapmotor.

Antara yang mencuri tumpuan ialah kehadiran EV yang dikategorikan dalam segmen kuadrisikal di Eropah, iaitu Citroen Ami Buggy.

 

Citroen Ami Buggy merupakan versi My Ami yang lebih lasak dan ranggi, dan hanya ditawarkan dalam unit terhad di pasaran luar negara.

Mengikut spesifikasi, ia dikuasakan oleh motor elektrik tunggal 8 hp dan pek bateri 5.5 kWh yang membolehkan EV comel ini dipandu sejauh 70 km untuk sekali cas penuh.

Membezakan Ami Buggy dengan versi standard ialah pintu asal yang telah digantikan dengan bar keluli, kemasan warna luaran yang kusam, serta penambahan besi pelindung lampu, kangaroo bar, diikuti dengan pemasangan rak dan lampu LED pada bahagian bumbung.

Selain daripada Ami Buggy, Citroen turut mempamerkan model crossover C3 Aircross.

 

Peugeot pula mempamerkan dua buah model, iaitu Peugeot 408 yang baharu sahaja dilancarkan pada penghujung bulan lepas, serta pengenalan varian baharu trak pikap Landtrek SE.

Peugeot Landtrek SE membawakan penambahan aksesori seperti peredam pintu belakang, pelekat LANDTREK hitam, arka roda yang lebih agresif, Peugeot Tag Bezels berwarna hitam, diikuti dengan visor pintu dan tempat pemijak sisi.

Terdapat dua warna ditawarkan untuk Landtrek SE, iaitu kelabu Rockstone Grey atau putih Ceramic White.

Dikuasakan oleh enjin 1.9 liter diesel turbo berkuasa 150 hp dan 350 Nm, nadi tersebut dipadankan dengan transmisi automatik enam nisbah kelajuan, menawarkan keupayaan membawa muatan 1 tan dan menunda beban seberat 3 tan.

Harga jualan bermula dari RM129,124.

 

Leapmotor pula merupakan sebuah jenama EV baharu yang bakal muncul pada suku keempat tahun ini di Malaysia.

Di Malaysia Autoshow 2024, Leapmotor mempamerkan model C10, produk global pertama jenama itu yang membawakan teknologi elektrik termaju, pemanduan premium, penarafan lima bintang E-NCAP, serta jarak gerak sejauh 420 km (data WLTP).

Pengunjung juga turut berpeluang untuk memandu uji model-model seperti Peugeot 408 GT, SUV Peugeot 3008, serta trak pikap Peugeot Landtrek.

Pelanggan yang membuat tempahan sepanjang acara berlangsung akan menikmati penjimatan eksklusif RM9,000 untuk model Peugeot 3008 dan 5008, sementara mereka yang menempah Peugeot 408 akan menikmati pakej servis percuma selama satu tahun.

 

Citroen Ami Buggy

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved