fbpx

Ford rugi RM472 ribu untuk setiap EV yang dijual

0963c597-a8e3-31d5-b98b-09c7ab1d35ef

Ford mengumumkan pendapatan bersih bernilai $1.3 bilion (RM6.13 bilion) untuk tempoh suku pertama (Q1) 2024, namun menurut laporan Bloomberg syarikat automotif itu mengalami kerugian $100,000 (RM471,800) untuk setiap EV yang dijual.

Sepanjang tempoh tersebut, divisyen Model e Ford telah berjaya melonjakkan angka jualan sebanyak 86 peratus kepada 20,223 unit, di mana 9,589 daripadanya disumbangkan oleh Ford Mustang Mach-E.

Manakala selebihnya terdiri daripada model van E-Transit dan trak pikap F-150 Lightning.

 

 

Angka tersebut sebenarnya adalah kecil jika dibandingkan dengan jualan trak F-Series, di mana divisyen komersial Ford Pro berjaya menjual  152,942 unit trak dalam tempoh yang sama.

Menurut laporan itu lagi, Ford berjaya mencatatkan keuntungan sebanyak $3 bilion (RM14.15 bilion) sepanjang tiga bulan pertama terima kasih kepada jualan trak Super Duty yang amat memberangsangkan.

Malah, divisyen Ford Blue yang bertanggungjawab terhadap model ICE dan hibrid turut mencatatkan hasil positif sebanyak $900 juta (RM4.2 bilion).

 

Disebabkan permintaan terhadap kenderaan elektrik yang semakin perlahan, Ford dilapor sedang menghentikan tempahan daripada pembekal bateri, selain mencari cara untuk mengimbangi kerugian yang dialami daripada kumpulan Model e.

Selain daripada Ford, beberapa pengeluar automotif global juga turut terkesan dengan perubahan lanskap EV semasa.

Seperti contoh, Stellantis dikatakan sedang mempertimbang perancangan untuk membina model berenjin pembakaran dalaman untuk EV sekiranya terdapat permintaan, manakala Mercedes-Benz mengakui model berenjin masih lagi mempunyai peranan besar dalam menentukan aliran tunai syarikat tersebut.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved