fbpx

BYD Seal X didedahkan, hot hatch elektrik, kuasa setinggi 416 hp!

BYD-Seal-X-12

Sukar untuk kebanyakan pengeluar automotif di China merahsiakan model yang bakal dilancarkan, memandangkan maklumat tersebut kini boleh didapati menerusi laman web Kementerian Industri dan Teknologi Informasi China.

Terbaharu, BYD dilapor akan memperkenalkan sebuah hot hatch berkuasa elektrik yang dinamakan sebagai Seal X sebagai sebahagian daripada siri Ocean.

Berbanding Ocean-M yang tampak lebih agresif dan sporti, Seal X dilihat membuang banyak komponen aerodinamik untuk penampilan yang lebih bersih.

 

 

Antaranya ialah splitter hadapan aerodinamik, liang kemasukan udara pada hud, sirip aero skirt sisi, dan juga sayap kekal pada bahagian belakang.

Namun begitu, BYD Seal X masih lagi menawarkan elemen agresif hot hatch terutama pada bahagian bampar hadapan diikuti unit lampu yang tajam, sementara bahagian belakang pula terdapat unit diffuser yang lebih ringkas.

Di pasaran China, BYD Seal X bakal ditawarkan dalam dua tetapan motor elektrik, dan bateri lithium-ion phosphate Blade daripada divisyen bateri FinDreams.

Versi paling asas dibekalkan dengan motor elektrik yang dipasang pada gandar belakang berkuasa 215 hp.

Sementara versi motor elektrik berkembar pula dikatakan mampu menjana kuasa setinggi 416 hp.

 

Dari segi dimensi, BYD Seal X berukuran sepanjang 4,630 mm, lebar 1,880 mm, tinggi 1,490 mm dengan jarak antara roda sepanjang 2,820 mm. Dengan set rim sebesar 18 inci, BYD Seal X dikatakan mampu mencapai kelajuan maksimum 200 km/j.

Lebih banyak perincian bakal diketahui menjelang pelancaran rasmi BYD Seal X dalam masa terdekat.

 

BYD Ocean-M Concept

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved