Mitsubishi Xpander 2024 facelift, 3 benda kami kurang gemar – Pandu Uji


Untuk makluman pembaca, Mitsubishi Motors Malaysia telah pun selesai melancarkan Xpander versi facelift beberapa minggu yang lalu.
Laporan pandu uji ringkas juga telah kami siarkan, anda boleh baca perinciannya menerusi pautan INI.
Namun disebalik perkara positif yang kami telah tekankan dalam artikel pandu uji tersebut, ada beberapa kekurangan yang boleh diperbaiki dan ditambah baik untuk manfaat pengguna di Malaysia.
1. Pecutan tidak memberangsangkan
Xpander facelift mengekalkan nadi empat silinder sebaris 1.5 liter MIVEC berkuasa 105 PS dan 141 Nm, dipadankan pula dengan kotak gear automatik – sama macam model pra-facelift.
Jadi, dinamik pemanduan tidak banyak berubah, malah aspek pecutan juga bukanlah yang paling berkuasa di dalam kelasnya.
Untuk mereka yang kaki kanan terlebih berat, Xpander facelift ini mungkin tidak mampu memenuhi apa yang diharapkan, terutama ketika menyelusuri laluan berbukit.
Tapi untuk pemanduan santai, ia sudah lebih daripada mencukupi, apatah lagi Xpander boleh tahan jimat bahan api kalau kena dengan cara pemanduan yang betul.
2. Lampu utama nampak lebih moden, cuma…
Satu perkara yang penulis gemar pada Xpander facelift ialah rupa paras yang telah diperbaharui menjadi lebih moden dan agresif.
Lampu utama kini berbentuk huruf T melintang, sementara lampu nyalaan siang pula kini lebih canggih dan terang, berbanding model terdahulu menggunakan lampu kabus sebagai lampu DRL.
Cuma kelemahannya, lampu DRL itu digandingkan sekali dengan lampu membelok.
Apabila lampu membelok dinyalakan, ia mungkin sukar untuk dilihat terutama oleh pemandu dari arah hadapan, disebabkan lampu DRL yang tidak dimalapkan sekali.
3. Faktor harga dan ciri yang dimuatkan
Faktor harga juga mungkin membuatkan sesetengah pengguna keberatan untuk mendapatkan Xpander terbaharu ini.
Pesaingnya Perodua Alza memiliki tanda harga bermula dari RM62,500 sementara kembarnya Veloz berharga RM95,000.
Untuk golongan baik beli, Mitsubishi Xpander ini mungkin sekali akan diketepikan jauh-jauh disebabkan tag harga yang agak tinggi berbanding model pesaingnya, RM99,980 walaupun ia dipasang di kilang Pekan, Pahang.
Satu lagi perkara yang sukar untuk kami nafikan ialah faktor keselamatan standard yang wujud pada model MPV ini.
Untuk versi facelift, Xpander hanya menawarkan spesifikasi yang sangat asas, dua beg udara sahaja tatkala pesaing lain sudah menawarkan sehingga enam beg udara dan ciri ADAS yang lebih canggih.
Apa pun kelemahan yang kami senaraikan dalam artikel ini serta kelebihan yang wujud pada Xpander, terpulang kepada para pembaca menilai dan memilih mana satu pilihan yang terbaik untuk kegunaan keluarga.
Di penghujung hari (dan bulan), anda juga yang perlu mengeluarkan duit dari poket, bukan?

Seorang yang minat memandu kereta manual, namun lebih gemar memilih skuter automatik. Faktor usia, mungkin.