fbpx

Kembar smart #1 & Volvo EX30, Zeekr X dilancarkan secara rasmi – dari RM156k

Zeekr X preview 01

Zeekr Malaysia secara menandakan kemasukannya ke pasaran EV tempatan menerusi pelancaran dua model baharu iaitu Zeekr X dan 009. Kedua-dua model ini dibuka untuk tempahan pada awal Oktober lalu.

X ditawarkan dalam dua varian iaitu Premium yang berharga RM155,800 dan Flagship AWD yang berharga RM172,800.

Harga berkenaan berserta waranti kenderaan selama lima tahun/150,000 km dan waranti bateri untuk lapan tahun/160,000 km. Pemilik juga akan menerima data internet 6GB percuma selama dua tahun.

Menurut Zeekr Malaysia, 500 pemilik pertama akan mendapat pakej eksklusif yang merangkumi pengecas kediaman, pengecas mudah alih, filem solar dan pelindung matahari.

Seperti smart #1/#3 dan Volvo EX30, X dibina menggunakan platform Sustainable Experience Architecture (SEA) yang dihasilkan oleh Geely.

Ia mempunyai ukuran panjang 4,432 mm, lebar 1,836 mm dan tinggi, 1,566 mm, menjadikannya lebih panjang berbanding #1 dan EX30 namun ukuran lebar dan tingginya tidak jauh berbeza dengan EV daripada smart dan Volvo itu.

Dari segi mekanikal, varian Premium dikuasakan oleh motor elektrik pacuan roda belakang berkuasa 268 hp, dengan pecutan 0-100 km/j dalam masa 5.6 saat.

Varian Flagship AWD mempunyai dua motor elektrik yang menjana 422 hp, membolehkan ia melakukan pecutan yang sama dalam masa 3.8 saat.

Kedua-dua varian didatangkan dengan pek bateri 66 kWj yang menawarkan jarak pandu sejauh 440 km berdasarkan kitaran WLTP. Ia menyokong pengecasan pantas DC 150 kW yang boleh memulihkan tenaga dari 10%-80% dalam 30 minit.

Sistem keselamatan pula terdiri daripada ciri ADAS yang merangkumi kawalan jelajah adaptif (ACC), penukaran lorong automatik (ALC), kawalan pengekalan tengah lorong (LCC), bantuan kekal lorong (LKA), sokongan mitigasi pelanggaran hadapan (CMSF) dan belakang (CMSR), bantuan pengelakan lintasan trafik depan (FCTA) dan belakang (RCTA).

Turut disertakan adalah tujuh beg udara, sistem kamera 360 darjah serta perakam video pemanduan (DVR).

Untuk pasaran Malaysia, X ditawarkan dalam warna Crystal White, Mist Grey, Grid Grey, Palace Beige dan Pine Green. Ruang kabin pula boleh didapati dalam warna Charcoal Black atau Stone Grey.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved