fbpx

e.MAS: Inilah nama sub-jenama EV Proton, model pertama diperkenal hujung tahun 2024

proton e.mas 02

PROTON hari ini memperkenalkan e.MAS sebagai sub-jenama model-model elektrik sepenuhya (EV) mereka.

Sebelum kita pergi dengan lebih lanjut, cara sebutan e.MAS ialah “imas”, seperti abjad ‘e’ disambung dengan perkataan ‘mas’. Ianya bermaksud Electrifying Malaysia.

Proton juga memperkenalkan logo e.MAS iaitu paparan kepala harimau tetapi ‘tidak berkurung’. Menurut Proton, ianya selaras dengan aliran reka bentuk semasa untuk jenama EV yang cenderung kepada grafik yang lebih bersih dan kurang rumit.

“Pelancaran jenama dan logo e.MAS hari ini menandakan satu langkah penting dalam perjalanan Proton ke arah melancarkan model EV kami sendiri,” kata Dr Li Chunrong, Ketua Pegawai Eksekutif Proton.

“Sebagai sebuah syarikat yang terikat dengan perindustrian Malaysia, kami sedar bahawa kami bertanggungjawab untuk menyediakan penyelesaian mobiliti yang relevan dan mampu dimiliki kepada semua rakyat Malaysia.

“Oleh itu, Proton telah mempertimbangkan pendekatan nya terhadap EV dengan teliti untuk membangunkan pangkalan pengetahuan dan memastikan kami mempunyai pemahaman yang menyeluruh tentang produk, teknologi dan keperluan pengguna sebelum jualan bermula,” tambahnya.

Turut diumumkan pada majlis ini ialah pelantikan 17 pengedar EV Proton pertama yang telah memeterai perjanjian mereka pada awal hari ini.

Li Chunrong turut menambah, “Sebagai jenama automotif pertama di Malaysia, adalah penting bagi Proton untuk melabur dalam infrastruktur bagi menawarkan rangkaian perkhidmatan penuh kepada pembeli EV dan bukannya hanya menjual produk.

“Oleh itu, apabila model Proton e.MAS mula dijual, pelanggan boleh yakin bahawa setiap keperluan mereka akan diuruskan sama seperti pembeli model Proton semasa.”

Proton turut berkongsi kepada pengamal media bahawa semasa permulaan kerjasama dengan Geely pada 2017, rancangan telah dibuat untuk memperkenalkan model Proton EV.

Walaupun rancangan tertunda semasa pandemik, aktiviti disambung semula dengan bertungkus-lumus dengan upcara menandatangan Memorandum Perjanjian (MOA) antara Proton dan smart pada 19 Januari 2022.

Ini diikuti dengan pemeteraian Perjanjian Pengedaran Am (GDA) antara kedua-dua pihak pada 18 Ogos serta pembentukan PRO-NET pada 9 September untuk menerajui jualan dan pengedaran kenderaan smart dan tawaran EV masa hadapan daripada Proton.

Langkah seterusnya ialah tandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) dengan Gentari di bulan Oktober untuk bekerjasama dalam pengasasan infrastruktur mengecas.

Ini diikuti dengan penghantaran 16 jurutera ke China pada Disember 2022 untuk Latihan Dalam Kerja (OJT) dalam EV dan bidang berkaitan seperti pengecasan dan servis.

Pada tahun 2023, Proton telah melantik pengedar untuk smart dan mengambil pekerja dari pelbagai industri untuk memperkuatkan pasukan pekerja untuk menguruskan jenama itu.

Mengulas mengenai jenama EV baharu, Dr Li Chunrong menambah, “Jenama e.MAS dan produknya adalah lanjutan daripada tiga nilai teras Proton iaitu teknologi inovatif, kebolehpercayaan dan antarabangsa.

“Ini adalah langkah seterusnya dalam evolusi syarikat dan pada beberapa bulan yang akan datang, kami akan membuat pengumuman baru untuk membina pengiktirafan jenama dan promosi produk menjelang pelancaran Proton e.MAS EV pertama pada Disember tahun ini.”

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved