fbpx

Honda Malaysia kekal jenama kereta bukan nasional nombor satu

Honda City Sedan RS

HONDA Malaysia mengumumkan ia telah merekodkan jualan lebih daripada 80,000 unit, sekali gus mencapai sasaran jualannya bagi tahun 2023.

Pencapaian ini membolehkan Honda Malaysia mengekalkan kedudukannya sebagai jenama kereta nombor satu dalam segmen kenderaan penumpang bukan nasional selama 10 tahun berturut-turut,

Menurut syarikat itu, tiga model terlaris bagi tahun 2023 adalah City, HR-V dan City Hatchback, masing-masing menyumbang 30 peratus, 25 peratus dan 13 peratus kepada jualan keseluruhan syarikat.

Bukan itu sahaja, WR-V, HR-V, CR-V dan Civic juga muncul sebagai pendahulu dalam segmen masing-masing.

Menurut Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Honda Malaysia, Hironobu Yoshimura, 2023 terbukti sebagai tahun yang mencabar di mana syarikat itu menghadapi pasaran yang kompetitif.

“Bagaimanapun, Honda Malaysia berjaya mengatasi dan mencapai sasaran jualan kami pada 2023 dengan sokongan padu daripada pengedar kami dan Kerajaan Malaysia,” katanya.

Tambah beliau lagi, pencapaian cemerlang Honda Malaysia sebahagian besarnya disumbangkan oleh pelancaran WR-V pada Julai.

SUV kompak itu mendapat sambutan yang menggalakkan, dengan jualan melebihi 7,800 unit dalam tempoh enam bulan pertama pelancaran. Varian RS merupakan penyumbang terbesar, menyumbang 60 peratus daripada jumlah jualan setakat ini.

Sementara itu, jualan model-model hibrid e:HEV turut meningkat daripada lebih 4,100 unit pada 2022 kepada lebih 7,700 unit pada 2023, menunjukkan pertumbuhan sebanyak 87 peratus.

Model-model e:HEV Honda juga menyumbang 28 peratus kepada jualan keseluruhan hibrid di Malaysia.

Lihatkan Ulasan (1)
  • Seeing how much work you put into it was really impressive. But even though the phrasing is elegant and the layout inviting, it seems like you are having trouble with it. My belief is that you ought to try sending the following article. If you don’t protect this hike, I will definitely come back for more of the same.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved