fbpx

Intip: Chery OMODA 5 diuji di Malaysia, pelancaran tidak lama lagi?

omoda 5 spied 01

CHERY baru-baru ini telah membuka tempahan bagi OMODA 5 di China dan melancarkan OMODA Metaverse Community, satu platform perkongsian atas talian bagi pengguna global.

Dan kini sebuah unit prototaip crossover itu telah dilihat di Malaysia. Menurut pembaca yang mengirim gambar-gambar itu kepada Engear, unit ujian itu dijumpai di Lenggeng, Negeri Sembilan.

Unit ujian OMODA 5 ini dilindungi oleh celoreng yang biasa digunakan oleh kenderaan-kenderaan prototaip yang diuji di jalan raya awam. Bahagian identiti seperti gril, lampu depan dan belakang, serta tiang-C ditutup dengan kemas.

Hanya rim dan cermin sisi yang dilihat agak jelas. Terdapat juga spoiler bumbung dan antena sirip jerung (shark fin) sama seperti gambar-gambar rasmi OMODA 5 yang disiarkan minggu lepas.

Pada 5 Julai lepas, kami ada menyiarkan berita bahawa crossover ini telah dibuka tempahannya di China. Sementara itu, Australia telah sah menjadi pasaran seterusnya, dan diikuti Malaysia yang bakal menyusul.

Sebanyak tujuh varian SUV tersebut ditawarkan di China dengan pilihan trenkuasa 1.6 TGDI dan kotak gear dwi-klac DCT 7-kelajuan atau 1.5 TCI dengan CVT 9-kelajuan.

Trenkuasa pertama menghasilkan 197PS dan 290Nm tork, membolehkan pecutan 0-100 km/j dalam masa 7.8saat.

OMODA 5 menawarkan empat mod pemanduan – Eco, Normal, Sport dan Super Sport. Mod terakhir membebaskan kuasa penuh enjin, menukar susunan panel meter digital, pencahayaan ambien menjadi kuning terang dan bunyi trek simulasi dimainkan melalui pembesar suara bagi meningkatkan lagi pengalaman pemanduan.

Falsafah reka bentuk ‘Art in Motion’ baharu Chery memberikan OMODA 5 penampilan yang dinamik manakala pada bahagian dalaman, Lion 5.0 AI technology smart cockpit mengelilingi para penumpang dengan teknologi canggih dan warna kontras, memberikan aura futuristik.

Mengenai OMODA Metaverse Community, platform ini dicipta berdasarkan kehendak golongan muda, dan merupakan salah satu hasil falsafah user-centric Chery di mana kebebasan dan penciptaan bersama menjadi konsep teras.

Para pengguna boleh menyertai sesi soal-jawab mengenai komuniti atau produk Chery, dan berkomunikasi dengan lancar pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved