fbpx

Yamaha diarah henti pengedaran YZF-R1 gara-gara kemuka data palsu

yamaha-yzf-r1-engear-8

Yamaha diarahkan untuk henti edar Yamaha YZF-R1 oleh kerajaan Jepun gara-gara pengeluar motosikal itu didapati memalsukan data ujian bunyi bagi mencapai standard emisi ditetapkan. 

Arahan itu dikeluarkan selepas lawatan yang dijalan oleh Kementerian Tanah, Infrastruktur, Pengangkutan, dan Pelancongan (MLIT) di ibu pejabat Yamaha Motor Co di Iwata, Jepun, minggu lalu. 

MLIT mendapati Yamaha telah melakukan ujian pensijilan kenderaan yang tidak mematuhi standard selain memalsukan permohonan yang diperlukan untuk mematuhi peraturan keselamatan dan alam sekitar Jepun. 

Menurut laporan media antarabangsa, Yamaha mengakui telah menjalankan ujian bunyi YZF-R1 yang tidak mematuhi peraturan ditetapkan dan telah menyerahkan data palsu bagi model YZF-R3 dan TMAX. 

Sementara itu, MLIT akan turut menjalankan pemeriksaan terhadap Honda Motor Co dan Suzuki Motor Corp bagi memastikan tiada kepincangan yang berlaku. 

Untuk rekod, kerajaan Jepun mula melaksanakan audit besar-besaran terhadap sektor automotif susulan insiden skandal ujian melibatkan Toyota pada 2022.

Bagaimanapun, kes Toyota lebih berat kerana memalsukan data ujian kemalangan sementara Yamaha hanya gagal mematuhi standard emisi bunyi pada R1. 

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved