fbpx

MotoGP: Ducati pilih Jorge Martin berbanding Marc Marquez?

motogp-sprint-qatar-2024-mekanika-1

Pelumba Pramac Racing, Jorge Martin didakwa menjadi pelumba pilihan bagi pasukan kilang Ducati bagi musim 2025. 

Memetik laporan Gazzetta dello Sport, Ducati telah membuat keputusan untuk memilih Martin berbanding lapan kali juara dunia Marc Marquez untuk digandingkan bersama Fracesco Bagnaia musim depan. 

“Dalam tempoh beberapa hari ini, perbincangan (antara Ducati dan Martin) sedang berjalan rancak,” dakwa akhbar Itali itu. 

Difahamkan, “perjanjian” antara Ducati dan Martin akan turut termeterai dalam tempoh beberapa hari ini. 

“Ducati sedar mereka tidak boleh kehilangan khidmat Martin,” dakwa Gazzeta dello Sport. 

Dalam pada itu, Ducati sebelum ini telah mengesahkan mereka tidak akan mengumumkan barisan pelumba bagi musim 2025 hujung minggu ini di Mugello. 

Ketika ini, Ducati mempunyai tiga pilihan, memilih Jorge Martin yang ketika ini mendahului kejuaraan dunia, Marc Marquez atau kekal dengan Enea Bastianini. 

Terbaru, Marquez juga telah menegaskan bahawa dia mahu beraksi dengan jentera ‘factory’ musim depan dan turut menolak untuk sertai Pramac Racing menggantikan Martin sekiranya pelumba itu sah sertai pasukan kilang Ducati. 

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved