fbpx

Mazda Vision Study Concept – Adakah kamu MX-5 generasi baharu?

mazda vision study concept 04

MAZDA mengemaskini agenda mereka dengan membentangkan perancangan ke arah elektrifikasi untuk beberapa tahun akan datang. Ini mirip dengan hala tuju pengeluar-pengeluar lain, tetapi ada sesuatu yang menarik perhatian di sini.

Walaupun tidak disebut dalam siaran media, terdapat satu video menunjukkan sebuah coupe sports misteri. Apakah ia? Sebuah “Vision Study Model” buat masa ini.

Dalam video berdurasi 36 minit di saluran Youtube rasmi Mazda Japan, Presiden dan CEO iaitu Akira Marumoto berkata mengenai langkah-langkah jenama itu untuk karbon sifar menjelang 2050.

Lima minit terakhir menampilkan “visi Mazda untuk masa depan”, dan benda pertama anda akan lihat ialah MX-5 ND. Model-model MX-5 generasi sebelumnya juga membuat penampilan sebelum sebuah coupe berwarna putih muncul.

Ia mungkin gambaran awal MX-5 generasi kelima, atau mungkin kami salah. Tapi bagaimana jika ia memang MX-5 generasi baharu?

Model coupe itu menampilkan bumbung keras dan bukan bumbung convertible lembut seperti biasa. Tetapi model MX-5 hardtop bukanlah benda baharu, generasi NB sebelum ini pernah dihasilkan dalam versi sebegini di Jepun, hanya 179 unit pernah dibina.

Kemudian konsep coupe dalam video itu juga memaparkan pintu butterfly, tetapi sudah tentu versi produksi tidak akan menggunakan pintu sebegini.

Selain itu, ia memang mempunyai bentuk sebuah kenderaan pacuan roda-belakang melihatkan kepada bonet depan yang panjang dan di belakang yang pendek.

Pengeluar Jepun ini pernah ‘berjanji’ untuk memastikan formula RWD dan ICE (enjin pembakaran dalaman) dikekalkan untuk Miata generasi akan datang. Walaubagaimanapun, sedikit elektrifikasi mungkin dimasukkan untuk menepati piawaian emisi yang semakin ketat.

Ia juga sesuai sebagai ‘persediaan’ sebelum MX-5 menjadi model EV sepenuhnya jika perlu.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2021 © ENGEAR TV | All Rights Reserved