fbpx

Gambar Lamborghini Countach 2022 bocor! Gaya klasik sebuah ikon, tiada lampu ‘pop up’

lamborghini countach 2022 01
Gambar oleh: Instagram - varryx_

HANYA beberapa hari selepas Lamborghini menyiarkan teaser mengenai Countach baharu, kini bocor pula beberapa gambar yang menunjukkan rupa sebenar supercar V12 itu. Countach LPI 800-4 sepatutnya dilancarkan hujung minggu ini di Monterey Car Week.

Gambar-gambar yang diperoleh daripada laman Instagram @varryx_ itu mendedahkan rupa sebenar Countach yang menunjukkan ia mendapat banyak elemen rekaan dari ‘atuknya’ yang ikonik.

Gambar oleh: Instagram – varryx_

Sayang sekali tiada lampu depan pop-up walaupun posisi lampunya mirip model asal. Di bahagian tepi pula dapat dilihat ruang kemasukan udara di belakang tingkap dan di pintu dengan bentuk seperti Countach terdahulu.

Lamborghini Countach LPI 800-4 ini berasaskan Aventador, tetapi akan menerima sumber kuasa hibrid, seperti boleh dilihat pada designasi “LPI” padanya. Enjin V12 6.5-liter itu akan menjana 789hp dengan bantuan mild-hybrid 48-volt, dan mendapat pacuan semua-roda.

Model Aventador kian sampai ke penghujung hayatnya, jadi pengenalan supercar baharu ini bersesuaian pula dengan Lamborghini yang akan menyambut ulangtahun ke-50 model Countach itu. Difahamkan hanya 112 unit akan dibina, dan pastinya sekejap sahaja habis.

Tiada maklumat pilihan warna badan, dan tiada gambar dalaman yang bocor buat masa ini.

Kami akan kongsikan lebih maklumat terperinci apabila ia dilancarkan secara rasmi nanti.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2021 © ENGEAR TV | All Rights Reserved