fbpx

Bateri EV ‘Short Blade’ Geely boleh bertahan sehingga 1 juta km, kalis peluru!

Battery new

Geely Auto Group telah memperlihatkan bateri lithium iron phosphate (LFP) yang menjanjikan ketahanan sehingga satu juta kilometer, kadar pengecasan yang lebih pantas, dan paling penting, lebih selamat untuk digunakan.

Menurut Geely, bateri Short Blade ini telah diuji sehingga 3,500 kitaran pengecasan, menyamai pengecasan dan pemanduan untuk satu juta kilometer dengan impak yang minimum terhadap jarak gerak.

 

 

Berdasarkan purata jarak pemanduan sekitar 20,000 km setahun, bateri Short Blade ini mampu bertahan sehingga 50 tahun, sekaligus memanjangkan hayat penggunaan bateri, menambah baik nilai jual semula EV dan mengurangkan emisi karbon lebih 80 ribu tan setahun.

Selain itu, bateri baharu Geely ini juga dikatakan mampu dicas lebih pantas dan beroperasi dengan lebih stabil pada suhu persekitaran yang rendah – masalah yang selalu membelenggu kereta-kereta elektrik masa kini.

 

 

Data ujian menunjukkan purata tempoh pengecasan 10-80 peratus SoC yang diambil oleh bateri Short Blade ini adalah sekitar 17 minit 4 saat, berbanding tempoh masa 26 minit oleh bateri blade berkapasiti serupa.

Dalam suhu sejuk ekstrem, bateri Short Blade ini mempunyai kadar nyahcas yang tinggi dan menawarkan jarak pemanduan yang lebih jauh berbanding bateri long blade.

Malah dalam suhu persekitaran di bawah negatif 30℃, bateri Short Blade mampu mengekalkan kadar pengekalan kapasiti 90.54 peratus, berbanding nilai purata 78.96 peratus oleh bateri long blade.

 

 

Apa yang lebih penting, pek bateri baharu Geely ini menawarkan ciri-ciri yang lebih tahan lasak, terima kasih kepada penggunaan bahan berkekuatan tinggi dan mempunyai tahap ketahanan haba yang lebih baik.

Bateri Short Blade ini menggunakan struktur diafragma dan elektrod yang telah dipertingkatkan, serta teknologi Self-Fusing yang mampu menghalang pembentukan litar pintas yang biasa terjadi dalam situasi kemalangan.

Untuk membuktikan tahap keselamatan bateri terbaharu ini, Geely telah menjalankan lapan ujian tusukan jarum 5 mm secara serentak, dan kemudian dibiarkan selama sejam tanpa mendatangkan sebarang efek negatif.

Selain itu, ia juga turut menjalani ujian tembakan peluru raifal 5.8×42 mm di mana tiada sebarang insiden pencucuhan haba yang berlaku pada struktur tersebut.

 

Paling penting, Geely turut menjalankan enam set ujian yang lebih ekstrem berbanding standard industri termasuklah rendaman dalam air laut, persekitaran sejuk melampau, kikisan bawah pek berfrekuensi tinggi, gulingan muatan 26 tan, pelanggaran sisi dan ujian kebakaran.

Menurut laporan CarNewsChina, bateri Short Blade ini akan membuat kemunculan dalam model SUV elektrik Geely Galaxy E5 yang akan berlangsung pada awal Ogos ini.

Dua kapasiti pek bateri ditawarkan, iaitu 49.52 kWh dengan jarak gerak sejauh 440 km, serta pek bateri 60.22 kWh dengan jarak pemanduan mampu mencecah sehingga 530 km (mengikut data CLTC).

 

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved