fbpx

NexV Manufacturing lantik lima vendor Tahap Sifar untuk kilang EV

IMG_2921

Syarikat NexV Manufacturing Sdn Bhd (NMSB) telah menandatangani memorandum perjanjian (MoA) dengan lima vendor Tahap Sifar (Tier Zero, atau T0) bertempat di Institut Automotif, Robotik dan IoT Malaysia (MARii).

Lima syarikat yang dimaksudkan itu ialah PHN Industry Sdn Bhd, Hicom Teck See Manufacturing Malaysia Sdn Bhd, Noble Star Parts Sdn Bhd, Evan Karl Holdings Sdn Bhd dan KNR Biz Solution Sdn Bhd.

Vendor Tahap Sifar merujuk kepada syarikat “Kilang dalam Kilang” (FWF) di mana vendor yang dilantik itu bertanggungjawab menghasilkan sistem operasi yang tersendiri untuk memastikan pengurusan aliran bahan dan proses pemasangan kenderaan yang lebih cekap.

 

 

Selain daripada itu, NexV turut menandatangani dua memorandum persefahaman (MoU) dengan dua pengedar, iatu Central Auto Distributors Bhd dan Wise Star Assets Sdn Bhd untuk pemasangan model-model kenderaan tenaga baharu (NEV) Dongfeng serta bas elektrik Skywell.

NexV Manufacturing dijangka akan menyiapkan fasa satu pembinaan kilang pengeluaran dan pemasangan yang terletak di Rembau pada bulan Oktober 2024.

Operasi pengeluaran besar-besaran pula akan bermula pada Mac 2025 dengan jumlah kapasiti pengeluaran sebanyak 30,000 unit setahun, dengan potensi yang mampu dipertingkatkan kepada 50,000 unit setahun.

Dalam usaha untuk memupuk pertumbuhan industri, NexV Manufacturing menjalinkan kerjasama dengan Institut Kemahiran Tinggi Negara (IKTBN) Chembong untuk melengkapkan pelajar dengan kemahiran yang diperlukan dalam teknologi NEV dan memastikan tenaga mahir yang bersedia untuk memacu industri ke hadapan.

NexV juga turut membuka peluang kepada mana-mana jenama NEV lain sama ada jenama kenderaan penumpang, kenderaan komersial dan motosikal elektrik untuk melakukan pemasangan tempatan (CKD) di kilang mereka.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved