fbpx

Mitsubishi hidupkan semula plet nama Montero, Lancer Sportback – laporan

Mitsubishi-Lancer_Sportback_Ralliart-2009-1600-07

Jenama Mitsubishi sebelum ini pernah mengecewakan para peminatnya menerusi penamatan produksi siri sedan sports Lancer Evolution selepas generasi ke-10.

Kemudian, mereka menghidupkan semula plet nama kereta sports ikonik Eclipse dengan cara yang tidak sepatutnya dilakukan – menampal nama itu pada sebuah crossover.

Nasib yang sama mungkin akan menimpa dua plet nama yang cuba dihidupkan semula oleh Mitsubishi, iaitu Montero dan Lancer Sportback.

 

Menurut laporan Motor1, Mitsubishi baru-baru ini telah mendaftarkan tanda dagang bagi nama Montero dan Lancer Sportback di bawah kategori automobil di pejabat US Patent and Trademark Office (USPTO).

Mitsubishi Lancer Sportback merupakan varian hatchback lima pintu bagi sedan Lancer generasi kesembilan, di mana model ini juga pernah dijual secara rasmi di pasaran Malaysia pada tahun 2010.

Penemuan pendaftaran bagi nama Lancer Sportback ini agak menarik perhatian, memandangkan kita semua tahu Mitsubishi telah menjalin bekerjasama dengan Nissan untuk menawarkan pelbagai model-model hibrid dan elektrik untuk beberapa pasaran dunia, termasuklah model yang menggunakan asas Nissan LEAF generasi baharu.

Terdapat ura-ura plet nama Lancer Sportback ini akan digunakan semula oleh Mitsubishi untuk model crossover elektrik generasi baharu itu.

 

 

Bagi mereka yang tidak biasa mendengar nama Montero, ia merupakan nama khusus yang digunakan oleh Mitsubishi untuk model SUV saiz penuh Pajero di pasaran seperti Amerika Utara, Amerika Latin dan Sepanyol.

Mitsubishi Pajero telah pun wujud di pasaran sejak generasi pertama muncul pada tahun 1981, sebelum ia ditamatkan produksi pada tahun 2021 disebabkan permintaan yang semakin berkurangan.

 

 

Adakah nama Montero ini bakal digunakan kembali untuk model Pajero Sport generasi baharu?

Sama seperti Montero, Pajero Sport merupakan sebuah SUV dengan binaan ladder-frame namun ia menggunakan casis Triton sebagai asas.

Untuk makluman, generasi ketiga Pajero Sport (asas Triton generasi kelima) masih lagi dijual di beberapa pasaran utama dunia termasuklah Australia, Indonesia dan Thailand sehingga kini.

 

 

Dalam strategi jangka sederhana “Challenge 2025” yang dibentangkan tahun lalu, tidak kurang dari 16 buah model baharu yang bakal dilancarkan oleh Mitsubishi dalam tempoh lima tahun akan datang.

Antaranya ialah trak pikap generasi baharu Triton (yang sudah dilancarkan tahun lepas), serta sebuah SUV PPV (Pickup Platform Vehicle) yang mungkin dibina berdasarkan platform Triton generasi keenam.

 

Lihatkan Ulasan (2)
  • 122633 448997Most reliable human being messages, nicely toasts. are already provided gradually during the entire wedding celebration and therefore are anticipated to be extremely laid back, humorous and as well as new all at once. greatest man speech 570966

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved