fbpx

Apple CarPlay baharu tawar lebih banyak fungsi penyesuaian, ada opsyen meter analog!

Apple CarPlay 13

Siapa yang ada memiliki peranti pintar Apple iPhone sudah pasti arif dengan sistem Apple CarPlay yang diintegrasikan dalam kebanyakan kenderaan masa kini – ringkas dan mudah untuk digunakan.

Generasi baharu Apple CarPlay telah pun diperlihatkan pada tahun 2022, di mana Apple merancang untuk mula menawarkannya secara rasmi pada tahun ini.

 

 

Berbanding sistem sedia ada yang dihadkan kepada skrin infohibur semata-mata, generasi baharu Apple CarPlay telah direka supaya dapat disesuaikan dan diintegrasikan untuk semua jenis kenderaan yang mempunyai jumlah skrin paparan melebihi dua unit.

Ini bermakna, selain daripada skrin tengah anda juga boleh menukar paparan skrin kluster digital dan skrin tambahan dengan antara muka CarPlay yang lebih moden dan seragam.

 

 

Generasi baharu CarPlay ini mempunyai satu ciri unik, ia menawarkan fungsi penyesuaian (customization) yang lebih meluas di mana pelbagai kandungan dinamik boleh disusun dan dipaparkan mengikut keperluan dan cita rasa.

Paling penting, anda boleh memilih untuk menggunakan pelbagai jenis rekaan grafik meter analog untuk dipaparkan pada skrin di belakang stereng bagi mengubat kerinduan terhadap ciri meter analog klasik yang kini diambang kepupusan.

Sistem terbaharu ini juga dikatakan mampu untuk menyokong pelbagai fungsi kenderaan termasuklah kawalan iklim, pilihan mod pemanduan, tetapan bantuan pemandu, kawalan kamera dan sebagainya, bergantung kepada bagaimana pengeluar menetapkan sistem tersebut untuk berfungsi.

 

 

Setakat ini, dua pengeluar sudah mengesahkan akan menawarkan sistem Apple CarPlay generasi baharu ini pada kenderaan mereka, iaitu Aston Martin dan Porsche.

Anda boleh mengetahui dengan lebih mendalam sistem terbaharu Apple CarPlay ini menerusi penerangan Pereka Antara Muka Manusia Apple CarPlay, Ben Crick pada pautan video YouTube dibawah:

 

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved