fbpx

Proton Waja pernah jadi teksi di Iran 17 tahun lepas

Proton Waja

Siapa yang tidak kenal dengan sedan Proton Waja?

Ia merupakan antara produk ‘asli’ terawal yang lahir dari Proton pada tahun 2000 dengan membawakan rekaan yang lebih segar dan lari daripada pengaruh Mitsubishi.

 

 

Tempoh pembangunan sedan ini hanya memakan masa tiga tahun, di mana rekaan luaran Waja dibangunkan sepenuhnya oleh tenaga tempatan sementara platform casis pula masih lagi berkongsi teknologi daripada Mitsubishi.

Disebabkan itu, model-model terawal Proton Waja menggunakan nadi 4G18 1.6 liter yang disumberkan daripada Mitsubishi, diikuti penawaran enjin 1.8 liter Renault, nadi Campro standard 1.6 liter serta nadi CPS daripada Proton.

 

 

Tidak ketinggalan, terdapat versi Waja Chancellor dengan jarak antara roda yang lebih panjang, serta dipadankan dengan enjin 2.0 liter bentangan V6 6A12 yang sama digunakan oleh Perdana V6.

Pada zaman kegemilangannya, Proton Waja mendapat pujian kerana pengendalian yang baik, terima kasih kepada talaan Lotus Ride & Handling yang menjadi identiti kereta-kereta Proton pada masa itu.

Tidak dilupakan, masalah tingkap kuasa yang kini masih lagi menghantui kereta-kereta Proton walaupun kita sudah pun menapak dalam era 2020-an.

 

 

Sepanjang tempoh jualan antara tahun 2000 hingga 2012, Proton Waja telah berjaya dijual sebanyak 292,556 unit.

Selain dijual di pasaran Malaysia, Proton Waja turut dieskport ke beberapa pasaran luar negara, seperti Australia (menggunakan nama Proton GX), United Kingdom (Proton Impian), Indonesia, Iran dan Pakistan.

 

 

Tahukah anda, Proton Waja pernah digunakan sebagai teksi rasmi di Iran?

Pada tahun 2007, Proton telah mengeksport kira-kira 5,000 unit Proton Waja untuk dijadikan sebagai teksi di Iran menerusi kumpulan Zagross Khodro.

Sumber: Instagram Malaysia Cars Overseas

Menggunakan nama Proton Impian, kesemua 5,000 unit Waja itu dilayangkan dengan warna hijau khas di kilang Proton Shah Alam sebelum dieksport.

Menurut rakan media Motoqar, pada ketika itu kerajaan Iran sedang dalam usaha untuk memperbaharui barisan teksi di Tehran, di mana terdapat 70,000 unit teksi yang sudah terlalu berusia dan ketinggalan zaman.

 

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved