fbpx

Geely, Renault tubuh Horse Powertrain Ltd, bekal enjin ICE kepada Mitsu, Nissan, Volvo & Proton!

renault-geely-1920×1080-1

Geely dan Renault telah memuktamadkan penubuhan syarikat kerjasama baharu yang dinamakan sebagai Horse Powertrain Limited yang akan menumpukan perhatian kepada penghasilan enjin pembakaran dalaman (ICE) generasi baharu.

Syarikat usahasama dengan pemilikan 50:50 itu beribu pejabat di London, di mana mereka merancang untuk menghasilkan sehingga lima juta unit enjin dalam tempoh setahun.

 

 

Ini kerana, Renault dan Geely masih lagi percaya teknologi ICE masih lagi diperlukan untuk mengurangkan pelepasan karbon di atas muka bumi.

Mereka juga menjangkakan lebih separuh kenderaan yang diproduksikan akan bergantung kepada teknologi tersebut menjelang 2040.

Selain daripada membangunkan komponen penting seperti enjin, transmisi, sistem hibrid dan pek bateri, Horse Powertrain juga akan melihat keperluan penggunaan bahan api alternatif termasuklah ethanol, methanol dan hidrogen.

 

 

Menariknya, enjin-enjin yang dibangunkan oleh Horse Powertrain akan dibekalkan kepada syarikat-syarikat automotif utama dunia termasuklah Renault, Geely, Mitsubishi, Nissan, Volvo dan juga syarikat automotif tempatan Proton!

Difahamkan, Horse Powertrain mempunyai 17 fasiliti kilang di seluruh dunia, lima pusat penyelidikan dan pembangunan (R&D), dan kekuatan tenaga pekerja seramai 15,000 orang.

 

Ketua eksekutif Renault, Luca de Meo berkata, “hari ini menandakan satu langkah penting dalam menghadapi cabaran terbesar yang dihadapi oleh industri automotif: penyahkarbonan pengangkutan jalan raya.

“Menjalinkan kerjasama dengan syarikat terkemuka seperti Geely untuk mencipta pemain baharu dengan keupayaan dan kepakaran membangunkan enjin pembakaran dalaman emisi ultra-rendah dan teknologi hibrid ekonomi tinggi merupakan kunci untuk masa hadapan.

Pengerusi Geely, Eric Li menambah, “Untuk industri mencapai emisi sifar bersih untuk dekad berikutnya, sinergi global, pelbagai teknologi dan perkongsian kepakaran merupakan perkara penting. Inilah sebabnya kami gembira kerjasama dengan Kumpulan Renault kini mencapai realiti komersial pada hari ini.

 

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved