fbpx

Honda bangunkan sistem radar berbantu kamera untuk motosikal

HONDA ACC CAM 2

Sejak kebelakangan ini,  banyak pengeluar motosikal sudah mula memperkenalkan ciri-ciri keselamatan secara standard untuk tunggangan yang lebih selamat.

Kalau dulu tidak banyak motosikal yang dilengkapi dengan sistem brek anti-kunci (ABS), kini pembeli disediakan dengan pelbagai pilihan model yang lebih selamat.

Tidak terhad kepada skuter bersesaran bawah 500 cc yang sudah pun mempunyai ciri seperti kawalan cengkaman dan ABS dua saluran,  motosikal yang lebih premium seperti BMW, Ducati dan KTM mula menawarkan sistem kawalan jelajah adaptif pada sesetengah model keluaran mereka.

Pengeluar motosikal Jepun, Honda dilapor mula membangunkan sistem kawalan jelajah adaptif yang serupa.

 

Namun, tidak seperti sistem ACC sedia ada yang menggunakan bantuan radar, Honda telah menambah satu lagi komponen yang penting, iaitu kamera.

Berdasarkan paten yang telah didaftarkan, Honda telah memasang sistem kamera berkembar yang diposisikan betul-betul di bawah unit lampu utama, lengkap dengan cagak getah dan struktur seakan gimbal untuk menyerap gegaran yang terhasil.

Kelebihannya? Ia menjadikan sistem jelajah adaptif yang lebih cekap dan pintar, di mana kedua-dua komponen kamera dan radar itu saling melengkapi kekurangan antara satu-sama lain.

Selain itu, Honda juga mahu menggunakan data yang diperoleh daripada kamera dan radar itu untuk menjadikan sistem brek automatik yang lebih berkesan, terutama ketika berdepan dengan keadaan trafik yang sesak.

 

Ciri terbaharu ini akan mula ditawarkan pada model Honda Africa Twin, dan tidak mustahil ia bakal diperluaskan kepada model-model lain seperti NT1100, Rebel 1100 dan GoldWing.

Lihatkan Ulasan (0)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sebuah saluran digital automotif dari Malaysia. Engear menyajikan penggemar industri permotoran tempatan dengan rancangan video berkualiti tinggi, padat dengan infomasi terkini.

2023 © ENGEAR TV | All Rights Reserved