Engearvents – Pelancaran Kereta Mewah LEXUS LC500

Pengalaman yang menakjubkan menyalakan gelombang kegembiraan dengan Lexus LC500 coupe 2 pintu, empat tempat duduk series LC keluaran flagship untuk generasi baru. Dengan harga jualan sekitar RM 940,000. Dibentuk secara athletic dengan pendirian yang rendah, menekankan reka bentuk dinamik dan penampilan unik. LC500 adalah di mana kecantikan memenuhi kuasa dengan penampilannya yang mewah, serta kemampuannya.
LC500 dikuasakan oleh enjin V8 5.0 liter dengan 470 hp dan tork 540Nm dikongsi dengan RC F dan GS F, dan didatangkan dengan transmisi automatik 10-speed dengan mod peralihan manual memastikan pemanduan berada dalam gear optimum dalam apa jua keadaan. Gearbox memantau throttle input, brek dan stereng untuk beroperasi secara rhythmically dalam keadaan pemanduan yang sporty.
Boleh mencapai kepantasan 0-100 km/j dalam 4.4 saat.
Dengan seni bina GA-L, dan pada dasarnya ia memberi tumpuan kepada berat kereta termasuk enjin dan penumpang, lebih rendah dan lebih terpusat dalam casis untuk membantu pengendalian. Secara dalaman, ia dinamakan ‘inersia spec’. Lexus juga mengambil kira spesifikasi faktor pengurusan jisim (mass management) pada LC500, termasuk bumbung carbon fiber, aluminum door skins dipasang pada struktur pintu dalaman dan lantai boot komposit. Ternyata casis LC500 sebenarnya lebih teguh.
LC500 memotong melalui ruang udara dengan ciri aerodinamik dengan adanya aero stabilizing fins, an active rear wing dan rear aero duck. Ditambah pula dengan reka bentuk badan tengah-graviti ultra-compact dan flush door handle yang didatangkan khas untuk prestasi aerodinamik yang lebih baik. Sistem Lexus Dynamic Handling (LDH) mewujudkan pengendalian yang baik dengan meningkatkan respon stereng dan menstabilkan pemanduan walaupun memandu pada kelajuan yang tinggi.
LC500 menampilkan lampu depan ultra-compact LED yang baru, daytime running lights yang dikendalikan oleh anak panah dan spindle grill lend boldness baru yang dinamik. LC500 juga menggunakan prinsip infinity mirror pada lampu belakang, pembinaan optik cermin digunakan yang mempunyai reka bentuk dengan rasa kedalaman. Selain dari itu, suis kawalan yang berkaitan dengan pemanduan yang terletak di sekitar stereng menjadikannya mudah untuk menumpukan kepada pemanduan.
Low center of gravity, kedudukan pemanduan terletak di belakang 80mm, sementara titik pinggang diposisikan lebih rendah menjadikan pusat graviti yang ideal yang menyokong keselesaan pemanduan.
Dari segi keselamatan, LC500 direka dengan kekuatan bingkai yang tinggi dan juga dilengkapi dengan 8 beg udara SRS yang dikawal sensor yang melapisi kabin, memberi perlindungan impak perlanggaran. LC 500 ditambah dengan impact-absorbing pop-up hood untuk mengurangkan risiko kecederaan kepada pejalan kaki, sistem keselamatan yang diaktifkan oleh sensor mewujudkan ruang antara hud dan enjin. Juga didatangkan dengan blind spot monitor untuk melihat kenderaan yang menghampiri dari belakang, walaupun pada kelajuan yang lebih tinggi.